PALKINTO

palkinto

Atlas-palkinto

Atlas-palkinto on joka toinen vuosi jaettava suomalainen kuvataidepalkinto, jonka myöntää Olga ja Vilho Linnamon Säätiö. Palkinto annetaan tunnustuksena sinnikkään avarakatseisesta ja omintakeisesta taiteellisesta työstä.

Nimenä Atlas muistetaan jumalia uhmanneena kreikkalaisen mytologian titaanina, jonka rangaistuksena oli kannatella maailmaa hartioillaan. Maailman kannattelemisen mielikuva inspiroi myös flaamilais-saksalaista maantieteilijää Gerhardus Mercatoria, joka nimesi ensimmäistä kertaa kartografisen maailman kuvauksen Atlakseksi vuonna 1595. Toisenlaisia ulottuvuuksia tiedon visuaalisena muotona Atlas on saanut kuvataiteen käytännöissä: 1900-luvun alkupuolelta näihin päiviin saakka Atlas on tarkoittanut kokonaisvaltaisia taiteellisia toimintatapoja, jotka törmäyttävät yhteen aineistoja, käytäntöjä ja aikatasoja, purkaen auki suoraviivaisia kertomuksia ja aikakäsityksiä.

Tässä monialaisen maailman tutkimisen merkityksessä Atlas toimii myös nimenä Olga ja Vilho Linnamon Säätiön taidepalkinnolle. Palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa ja se tullaan myöntämään ensimmäistä kertaa vuonna 2021.